zondag 14 november 2010

De nukken van een oude kat

We zijn in het gelukkige bezit van een kat. Onze kat genaamd Branco is al een behoorlijk antiek exemplaar ( 17,5 jaar ! ) en vooral dankzij het dagelijkse onderhoud wat Ron aan hem geeft komt hij tot nu toe elk jaar door de APK ( Algehele Poezen Keuring ) heen. Verleden jaar is hij erg ziek geweest. Eerst in mei toen we bij de dierenarts erachter kwamen dat hij reuma heeft, problemen met de schildklier, hij was onderkoeld en toonde tekenen van dementie. Hij kon, als hij onderweg was van kussen naar kattenbak, halverwege de kamer plots stil blijven staan  met z'n ene pootje nog half in de lucht en je zag aan z'n kopje dat hij niet meer wist waar de reis naar toe had gemoeten. Verder kon hij raar tegen muren zitten miauwen en was af-en-toe ook behoorlijk z'n evenwicht kwijt. Hij zwalkte dan net of tie dronken was. Maar met medicijnen, kruiken en een heleboel aandacht knapte hij weer op.  Eind verleden jaar kreeg hij weer een inzinking en toen zagen we dat het zo niet verder meer kon, we zouden hem na kerst in laten slapen.

Op dat moment hadden we nog een kat : Gaya. Gaya was 3 jaar jonger dan Branc en de meest bijzondere kat die we ooit hebben gezien en gehad. Met onze Gaya was helemaal niks aan de hand en net toen we besloten hadden om Branc in te laten slapen had Gaya bedacht om op 1ste kerstdag zo ineens neer te vallen en niet meer wakker te worden. Zo bizar en onvoorstelbaar ... 
Je snapt dat we op dat moment niet meer in staat waren om dan een paar dagen later Branc in te laten slapen. Wonderbaarlijk genoeg knapte Branc op ! Ok, hij had extra verzorging nodig, gepureerd voedsel, in het begin moesten we hem echt voeren. Maar zo langzamerhand werd hij weer de "oude". Met pleisters, plakband, stiekies en een rollator redt hij zich nog best.  Alleen nu heeft hij, net zoals oude mensen, een paar rare nukken. Drinken ging heel slecht bij hem en dus probeer je van alles. Vroeger mocht hij graag uit de vijver lebberen, dus ten einde raad geprobeerd hem vijverwater te laten drinken. En dat ging erin als zoete koek ! Hoera, we zijn gered ! Dus sinds een half jaar elke keer met z'n drinkbakje naar buiten en water voor hem uit de vijver halen ( hoe gek kun je zijn met een kat ... ? ) en dit naast z'n mandje zetten.

Alleen bedachten we ons nu het koude weer eraan komt hoe we verder moesten. Branc opperde dat we de vijver maar moesten verwarmen, wakken slaan als het vriest of er een overdekte vijver van maken, maar dat leek ons niet zo goed idee. Weer geprobeerd met gewoon kraanwater, wil meneer niet. Trucjes uithalen : doen alsof je vijverwater pakt, maar op de hoek van de deur een bakje kraanwater vast klaarzetten, hij trapt er niet in ! Ten einde raad bij de supermarkt bronwater gekocht en ja hoor : hij slikt het alsof het vijverwater is ! Wij hebben hem wel verteld dat hij waarschijnlijk de enige kat ter wereld is die bronwater krijgt en dat tie maar eens moest denken hoe de poesjes in de derde wereld het hebben. Reactie van Branc was dat ons fijntjes een advertentie liet zien die hij van het internet had gehaald ( ja, hij heeft 23 dingen ook gevolgd ! ) met de melding dat het inferieure water ( € 0,25 per 1,5 liter bij de Lidl ) wat wij voor hem hadden gekocht  toch niet in verhouding stond met het H20 van Bling ! 

Ps : Gaya was zo'n bijzondere kat, die verdiend binnenkort een eigen verhaal ... 

5 opmerkingen:

  1. Leuk verhaal! Had al veel over je kat gehoord, maar dat hij bronwater kreeg wist ik niet.
    Ik zie al uit naar het verhaal over Gaya.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Fantastisch, ik kijk een week niet naar je blog en je bent klaar met 23 dingen en bent ondertussen een column begonnen!
    Je onontdekte talent...fijn dat je naast reizen ook nog dieren en tips voor muziek of theater hebt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik zei het je toch een week, waarom niet plaatsen en wat zullen ze wel niet denken.
    Nou je bent gewoon goed in 23 dingen en in schrijven, van harte meid en die uren ik geloof het direct.
    Ik heb 3 honden met alle 3 is wel iets dus ik snap je helemaal schrijf lekker door ik lees het graag, als dieren liefhebber vooral meer over de kat.O ja, als ik een pet had deed ik hem voor je af.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ziezo, je monument voor Branco is in elk geval al geplaatst! Mooi...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Janny als we niet meer samen werken hoef ik alleen je blog te openen. Elke dag een verhaal, of om de dag. Volgens mij houd je dat wel vol.
    Zoals Diana zegt 'je eigen column'!
    Succes in Oldebroek met de bewegwijzering.

    BeantwoordenVerwijderen