maandag 1 november 2010

Onze vakanties in Dalyan

Dalyan vanuit de lucht
Soms heb je van die vakanties met gouden randjes. Onze allereerste Dalyan vakantie was zo'n vakantie. Het eerste jaar was in 2001 en toen we daar waren, liepen de kipjes en geitjes nog los op straat. Helaas ontkomt Dalyan ook niet aan het steeds drukker vakantieverkeer, die sjeu is er inmiddels wel zo'n btje af. Maar vergeleken bij plaatsen als Marmaris en Alanya is Dalyan een klein, rustig dorpje. Grappig is altijd om te zien als je landt op Dalaman er grote bussen klaarstaan om mensen naar Marmaris en omstreken te vervoeren en dan ergens verdwaald staat een piepklein mini-busje ( dolmus ) klaar voor de mensen die naar Dalyan willen. Vaak herken je de mensen al aan waar ze naar toe gaan : hoog opgeföhnde, geblondeerde haren behangen met goud : Marmaris, twijfelgevallen : Fethiye en omstreken en dan blijven er nog een paar over waaronder wij ... Geluk is dat Dalyan niet aan zee ligt, de meeste mensen willen dat wel, dus zal het nooit echt heel druk worden.

Wat de meeste mensen niet weten is dat Dalyan wel 1 van de mooiste stranden van Turkije heeft, het ligt alleen 12 km verderop ! Er zijn 2 manieren om op het strand te komen. Met de dolmus ( minibusje ) een prachtige tocht van 20 minuten over een berg, in het voorjaar rij je door een haag van oleander, en met prachtige uitzichten over het water. Of je kunt met de dolmusboot. Dalyan wordt de Turkse biesbosch genoemd, met het bootje maak je een tocht slingerend over de (delta)rivier en kom je uiteindelijk uit op het strand. De hele omgeving is natuurgebied, er mag niet hoger dan 2 woonlagen gebouwd worden.Op het strand is bouwen van wat dan ook helemaal uit den boze. Het strand is eigendom van de Carretta-Carreta schildpad. Deze schildpadden komen tussen mei en oktober eieren leggen op het strand. Er mogen zelfs geen parasols de grond in gestoken worden. Langs de vloedlijn kun je liggen, daarachter een hele strook waar je alleen mag lopen en daar achter zijn ligstoelen. Dit zorgt voor een heel rustig, relaxt beeld en het is nooit druk op het strand. 

Hier 's ochtends een lekker vers geperst sjuutje drinken
In het dorp zelf zijn de mensen vriendelijk en omdat het zo klein is herkennen mensen je ook snel. Niet gelogen : in Dalyan kennen we meer mensen dan in het dorp waar we wonen ! 's ochtends langs de rivier lopen, het water heeft een bijzonder mooie kleur, op een terrasje aan een steiger neerploffen, een vers geperst sjuutje nemen en dan kunnen we daar zo 2 uur over het water kijken en genieten van de pruttelbootjes die voorbijkomen.  Of tegen zonsondergang bij Beyaz Gul ( Witte Roos ) op de steiger een biertje drinken en genieten van een prachtige zonsondergang. Precies op die steiger heeft Nilgün Yerli het boek "De garnalenpelster" geschreven. Ze begint haar verhaal met een stukje over Dalyan.
Hier kun je het fragment lezen



Of je door Dada met het roeibootje aan de overkant laten afzetten, een stuk wandelen naar Caunos ( opgraving van een oude antieke stad ) en op de terugweg door de man die op een kratje een vers sinaasappeltje voor je uitperst die daarna vol trots zijn tuin aan je laat zien. Voordat je teruggaat met de roeiboot passeer je een terrasje waar een hele lieve Turkse vrouw behalve het biertje wat je besteld, je ook nog een paar vers geplukt  sinaasappels meegeeft. Ze bakt ook gozleme ( pannekoekjes ) voor je, paar jaar geleden heb ik daar zelf in de "keuken" gestaan om mijn eigen pannekoekje te bakken.


In ons appartementje komt Senem (schoon- maakster) ons tegemoet en op tafel legt ze ook altijd weer fruit of een verse komkommer klaar. Af-en-toe wordt ze ietwat te vrij en gaat in je keuken rommelen en maakt een pan soep voor je ...  Soms moeten we "bijpraten". Altijd handen-en voetenwerk : haar vocabulaire Engels bestaat uit Yes en No, ze kan niet lezen en niet schrijven, dus een vertaalgidsje en haar dan wat woorden laten zien lukt ook niet. Toch heeft ze ons een paar jaar geleden uitgenodigd voor de bruiloft van haar zoon ( zijn niet geweest ) dus met handen- en voetenwerk kom je dan toch nog een heel eind. We willen altijd nog een keer Turks leren. Wij voelen ons daar zo verschrikkelijk thuis, ik durf daar rustig midden in de nacht alleen door het dorp te lopen. Het is een prima uitvalsplek : de omgeving heeft zeer veel te bieden.     

11 opmerkingen:

  1. Wat weer een heerlijk reisverhaal van jou. Je schrijft het zo mooi dat je er gewoon zin in krijgt om daar ook een keer naar toe te gaan.
    Je bent een goede promotor voor de reiswereld.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Janny, de video van Ozark Henry is leuk, zijn zang doet me een beetje denken aan U2 en Coldplay.. Of zie/hoor ik het verkeerd?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Ida : tja, waar het hart vol van is ...
    En hoe was jouw week op Texel ? Ook zo heerlijk genoten van alle luxe ?

    @Natascha : ik schreef in het bericht ook al dat het me denken aan U2, Coldplay.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik ben nu heerlijk relaxed, uitgerust en uitgewaaid. Afgelopen weekend meteen weer met mijn blog begonnen en een paar "dingen" alweer geplaatst. Het is leuk om te doen en om reacties te krijgen en te plaatsen. Het socialiseren via het bloggen is begonnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. hoi Jans,
    je stelt me niet teleur met je kleurige blog en verhalen.
    ondertussen heb ik een klein stukje Afrika op de mijne gezet, een volgeladen voorjaar. Echter niet zo mooi als jou de achtergronden aangepast in de sfeer....

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Volgens mij kun je na de cursus een reisverhaal gaan schrijven, want dan heb je natuurlijk heel veel tijd over !
    Zeer onderhoudend !

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Vakanties... je raakt er niet over uitgepraat cq. uitgeschreven.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. ohh, wat een heerlijke verhalen heb je geschreven
    via het topic: is Dalyan wat voor ons ben ik op je blog terecht gekomen.
    wij gaan in Mei voor het eerst, maar de voorpret is al geweldig.
    ik zal de komende dagen vaker te vinden zijn om de verhalen je lezen...... en te bedenken wat we toch allemaal in de 7 dagen moeten proppen ;)


    groetjes Helga (alias Pien)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Superleuk informatief artikel met alle highlights opgesomd!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Superleuk informatief artikel met alle highlights opgesomd!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Turkije is een enorm mooi land en de visums zijn maar
    23,95 :)

    BeantwoordenVerwijderen